Anonieme getuige praat over Chipshol

NRC 6 april 2011


Utrecht, 6 april.

Door onze redacteur Tom Kreling | pagina 30 - 31

In hun juridische strijd tegen de Staat boekten vader en zoon Poot een overwinning. Een anonieme getuige werd, gezien het belang, in het openbaar gehoord.

Grondontwikkelingsbedrijf voert verbeten strijd

De anonieme getuige in de zogeheten Chipshol-zaak blijkt een 64-jarige vrouw te zijn die al meer dan dertig jaar als griffier werkt op de rechtbank in Den Haag. Ze heeft gewerkt met de voormalige rechters Hans Westenberg en Pieter Kalbfleisch en had met de laatste ook een relatie. Dat bleek vanochtend in de Utrechtse rechtbank waar de vrouw werd gehoord als getuige.

De vrouw schreef in 2007 een anonieme brief waarin ze Westenberg en Kalbfleisch – de huidige voorzitter van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) – beschuldigde van machtsmisbruik en belangenverstrengeling. Westenberg zou op verzoek van Kalbfleisch een rechtszaak behandeld hebben van een vriend van Kalbfleisch in de Chipshol-zaak.

De vrouw wilde anoniem blijven, maar de rechter-commissaris besloot vanochtend dat het verhoor in het openbaar zou plaatsvinden vanwege het belang van de zaak. Het gaat volgens de rechter-commissaris om „eventuele onrechtmatigheden binnen de rechterlijke macht”.

De Chipshol-zaak draait om het grondontwikkelingsbedrijf van vader en zoon Jan en Peter Poot. Eind jaren tachtig kocht Jan Poot ongeveer 600 hectare grond rond de luchthaven Schiphol om die in de toekomst te ontwikkelen. Hij werkte samen met zakenpartner Harry van Andel. In 1994 kreeg Jan Poot ruzie met Van Andel. Poot wilde de grond houden om te ontwikkelen. Van Andel wilde de grond zo snel mogelijk doorverkopen en de winst pakken.

Ze belandden bij de rechtbank in Den Haag. Rechter Westenberg oordeelde in 1996 zo dat Poot de zeggenschap over de grond kwijtraakte. Van Andel begon daarna de grond te verkopen. Poot spande juridische procedures aan om het vonnis terug te draaien. In 2000 vernietigde het gerechtshof het vonnis. Van Andel had toen al de helft van de 600 hectare verkocht. Van Andel en Poot besloten te schikken. De 300 hectare grond die nog over was, verdeelden ze.

Jan en Peter Poot voeren sindsdien een juridische strijd tegen de Staat omdat ze zeggen dat ze bewust benadeeld zijn door rechter Westenberg. In 2007 ontvingen ze de anonieme brief waarin stond waarom Westenberg negatief voor hen geoordeeld zou hebben.

Eind vorig jaar mochten vader en zoon Poot al verschillende oud-rechters verhoren over Chipshol. Vader en zoon Poot willen zo bewijzen verzamelen dat ze zijn tegengewerkt, zodat ze een schadeclaim kunnen indienen. Westenberg en Kalbfleisch noemden de beschuldigingen uit de anonieme brief onzin. Westenberg ontkende ooit met Kalbfleisch over de Chipshol zaak gesproken te hebben toen ze collega’s waren op de rechtbank in Den Haag. Maar begin dit jaar meldde de schrijver van de anonieme brief zich ineens.

De vrouw zei vanochtend dat zij de brief geschreven had en zei onder ede dat de inhoud klopt. Ze vertelde dat ze eind jaren tachtig, via Kalbfleisch, de broers Jan Jonathan en Harry van Andel leerde kennen. Ze vertelde ook dat ze een keer een week met Kalbfleisch in een vakantiehuisje van Jan Jonathan van Andel in Zeeland heeft gezeten. Daarvoor hoefde Kalbfleisch, volgens haar, niet te betalen. Volgens de vrouw kwam Kalbfleisch op een gegeven moment haar kamer op de rechtbank binnen. „Hij was opgewonden want hij had net een telefoontje van Van Andel gehad dat er grote ruzie was ontstaan. Hij was op zoek naar Westenberg.” Een paar dagen later vroeg ze hem of hij Westenberg nog gesproken had. Dat was gebeurd. „Hij had hem gevraagd om eventueel op die zaak te gaan zitten als het echt een zaak zou worden.

 

Connecties

 • Pieter Kalbfleisch

  Pieter Kalbfleisch

  Kalbfleisch is een als gevolg van de Chipsholaffaire in opspraak geraakte voormalige rechter.

  Lees verder »

 • Rechter Hans Westenberg

  Dossier Westenberg

  Behandelde de Chipshol zaak in opdracht van Pieter Kalbfeisch. Hij wordt verdacht van meineed

  Bezoek site »

 • Wijlen Harry van Andel

  Harry van Andel

  Voormalig zakenpartner van Chipshol, verkocht na ruzie en uitspraak Westenberg grond aan Schiphol

  Lees verder »

 • Jan Jonathan van Andel

  Jan Jonathan van Andel

  Broer en zaken partner van broer Harry. Studie vriend en dispuutsgenoot van Pieter Kalbfleisch

  Lees verder »