Kamer eist duidelijkheid Verhagen over Kalbfleisch

NRC 13 april 2011


Geloofwaardigheid van NMa staat op het spel

Den Haag, 13 april.

Door een onzer redacteuren | pagina 2 - 3

De Tweede Kamer wil dat minister Verhagen (Economische Zaken, CDA) duidelijkheid geeft over de ophef rond bestuursvoorzitter Pieter Kalbfleisch van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Dit is volgens Kamerleden in het belang van de geloofwaardigheid van NMa, die onder politieke verantwoordelijkheid van Verhagen valt.

Kalbfleisch werd vorige week van meineed beschuldigd door een griffier van de Haagse rechtbank. Ze werkte jarenlang samen met Kalbfleisch toen hij vice-president van de rechtbank in Den Haag was. De griffier, die ook een relatie met Kalbfleisch had, verklaarde vorige week onder ede dat de huidige topman van de NMa zich als vice-president schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling door een bevriende rechter op een zaak te zetten van een vriend van hem. Deze rechter, Hans Westenberg, ging in 2009 met vervroegd pensioen. Er loopt een gerechtelijk vooronderzoek naar hem wegens meineed.

Het staat vast dat Kalbfleisch bij dezelfde bevriende rechter in 2007 namens de NMa juridisch advies inwon. Dat ging over een uitspraak van de Haagse rechtbank waar rechter Westenberg toen werkte. De rechter liet zich hiervoor door de NMa betalen. Dat is verboden. Uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel blijkt dat het bewuste bedrijf Antacc Management 0 werknemers heeft en op naam staat van Westenbergs echtgenote.

Een NMa-woordvoerder zegt dat dat de NMa hiervan op de hoogte was. „Hij gaf aan dat dit de vennootschap was van waaruit hij zijn diensten aanbood en dat hij via deze vennootschap betaald wenste te worden.” De NMa zegt niet vaker zaken te hebben gedaan met de vennootschap van de rechter. Het is volgens een woordvoerder ook de enige keer dat de NMa bij rechters juridisch advies in heeft gewonnen. Westenberg werd benaderd vanwege „zijn uitgebreide ervaring in het civiele recht.”


Connecties

 • Pieter Kalbfleisch

  Pieter Kalbfleisch

  Kalbfleisch is een als gevolg van de Chipsholaffaire in opspraak geraakte voormalige rechter.

  Lees verder »

 • Rechter Hans Westenberg

  Dossier Westenberg

  Behandelde de Chipshol zaak in opdracht van Pieter Kalbfeisch. Hij wordt verdacht van meineed

  Bezoek site »

 • Wijlen Harry van Andel

  Harry van Andel

  Voormalig zakenpartner van Chipshol, verkocht na ruzie en uitspraak Westenberg grond aan Schiphol

  Lees verder »

 • Jan Jonathan van Andel

  Jan Jonathan van Andel

  Broer en zaken partner van broer Harry. Studie vriend en dispuutsgenoot van Pieter Kalbfleisch

  Lees verder »