Kalbfleisch verdacht van meineed

De Telegraaf 15 april 2011


Glamourtopman NMa op zijspoor

Pieter Kalbfleisch
Van onze verslaggevers

AMSTERDAM/DEN HAAG, vrijdag

NMa-topman Pieter Kalbfleisch wordt door het openbaar ministerie verdacht van meineed. Hij zou opzettelijk een onjuiste verklaring hebben afgelegd, terwijl hij onder ede werd gehoord door de rechter. Ook zou er sprake zijn van belangenverstrengeling.

Toen duidelijk werd dat de rijksrecherche was ingeschakeld om onderzoek te doen naar de NMa-topman heeft minister Verhagen (Economische Zaken) ingegrepen. De bewindsman maakte zich volgens welingelichte kringen grote zorgen over de positie van de NMa als onafhankelijk toezichthouder en het ministerie heeft dat in een gesprek met Kalbfleisch duidelijk gemaakt, waarna besloten werd dat de topman onmiddellijk met verlof zou gegaan.

Ontkenning

Kalbfleisch, samen met zijn vrouw één van de bekendste societyfiguren van Nederland, ontkent de aantijging ten stelligste. De topman wordt tijdens het verlof doorbetaald. Volgens zijn woordvoerder neemt hij vakantiedagen en aanvullende vrije dagen op. Bestuurslid Henk Don neemt zijn functie als voorzitter van de kartelwaakhond waar.

De kans dat Pieter Kalbfleisch terugkeert is gering. Eind juni zou hij afscheid nemen als voorzitter van de NMa en met pensioen gaan. Vorige week werd Kalbfleisch door een vroegere minnares, tevens griffier bij de Haagse rechtbank, beschuldigd als rechter een rechtszaak in de al 24 jaar slepende Chipsholzaak te hebben beïnvloed ten behoeve van een vriend van hem. De Chipsholzaak draait om een transactie met bouwgrond op de luchthaven Schiphol.

De griffier had dit al eerder in 2007 via een anonieme brief naar de media bekend gemaakt. Kalbfleisch noemt de inhoud van de anonieme brief onder ede „kletskoek”. „Ik kan U zeggen dat er maar weinig juiste dingen in deze brief staan”, zei de NMa-topman tegen de rechter.


Connecties

 • Pieter Kalbfleisch

  Pieter Kalbfleisch

  Kalbfleisch is een als gevolg van de Chipsholaffaire in opspraak geraakte voormalige rechter.

  Lees verder »

 • Rechter Hans Westenberg

  Dossier Westenberg

  Behandelde de Chipshol zaak in opdracht van Pieter Kalbfeisch. Hij wordt verdacht van meineed

  Bezoek site »

 • Wijlen Harry van Andel

  Harry van Andel

  Voormalig zakenpartner van Chipshol, verkocht na ruzie en uitspraak Westenberg grond aan Schiphol

  Lees verder »

 • Jan Jonathan van Andel

  Jan Jonathan van Andel

  Broer en zaken partner van broer Harry. Studie vriend en dispuutsgenoot van Pieter Kalbfleisch

  Lees verder »