NMa-topman struikelt over Chipshol-affaire

Vastgoedmarkt 18 april 2011


18-04-2011 | Laatst gewijzigd: 18-04-2011

Topman van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en oud-rechter Pieter Kalbfleisch lijkt na rechter Westenberg de volgende die struikelt in de langslepende Chipshol-affaire.

Donderdag (14 april) werd bekend dat het Openbaar Ministerie (OM) hem verdenkt van meineed. Kalbfleisch gaat nu per direct en ruim twee maanden voordat zijn termijn als NMa-voorzitter erop zit, voor onbepaalde tijd met verlof. De NMa meldt dat de topman de ‘tijd en ruimte’ neemt om zich te verweren in beschuldigingen rond de Chipshol-zaak. Bestuurslid Henk Don neemt zijn taken voorlopig waar.

De Rijksrecherche is een onderzoek begonnen naar aanleiding van de verklaringen onder ede van Kalbfleisch. Hij zou niet de waarheid hebben verteld toen hij eind vorig jaar als getuige optrad in de zaak van projectontwikkelaar Chipshol tegen oud-rechter Hans Westenberg en de Staat. Het bedrijf van vader en zoon Jan en Peter Poot stelt door een uitspraak van Westenberg in de jaren negentig veel grond en geld te zijn kwijtgeraakt. Het proces ging over grond rond Schiphol. Chipshol vermoedt vriendjespolitiek.

De uitspraken van een vrouwelijke getuige lijken dat te bevestigen. Deze getuige stuurde in 2007 een anonieme brief naar Nieuwe Revu. Daarin stelde zij dat Kalbfleisch in de tijd van het proces bevriend was met zowel collega-rechter Westenberg als met de tegenpartij van Chipshol, de broers Harry en Jan-Jonathan van Andel, die hij nog uit zijn studietijd kende. Toen een conflict ontstond tussen Chipshol en de broers Van Andel en daar in de jaren negentig een rechtszaak uit voortkwam, zou Kalbfleisch aan Westenberg hebben gevraagd deze zaak te behandelen.

Kalbfleisch als Westenberg ontkenden dit in hun verhoren. ‘Kletskoek’, vond Kalbfleisch zelfs. Daarop maakte de tipgeefster zich bekend. Ze bleek een vrouw van 64 die al 33 jaar bij de rechtbank in Den Haag werkt als juridisch medewerkster en griffier. Ze werkte toen met de beide rechters samen en had een tijd een relatie met Kalbfleisch.

Tijdens haar getuigenis van vorige week bleef de vrouw bij haar woorden. Kalbfleisch had haar in vertrouwen verteld over de ruzie tussen de bedrijven. Ook vertelde hij dat hij aan Westenberg had gevraagd de zaak te behandelen en dat het ging om de zakelijke belangen van Van Andel en de grond rond Schiphol. De naam Chipshol had zij toen nog nooit gehoord.Connecties

 • Pieter Kalbfleisch

  Pieter Kalbfleisch

  Kalbfleisch is een als gevolg van de Chipsholaffaire in opspraak geraakte voormalige rechter.

  Lees verder »

 • Rechter Hans Westenberg

  Dossier Westenberg

  Behandelde de Chipshol zaak in opdracht van Pieter Kalbfeisch. Hij wordt verdacht van meineed

  Bezoek site »

 • Wijlen Harry van Andel

  Harry van Andel

  Voormalig zakenpartner van Chipshol, verkocht na ruzie en uitspraak Westenberg grond aan Schiphol

  Lees verder »

 • Jan Jonathan van Andel

  Jan Jonathan van Andel

  Broer en zaken partner van broer Harry. Studie vriend en dispuutsgenoot van Pieter Kalbfleisch

  Lees verder »