NMa-topman op non-actief na verdenking van meineed

FD.NL 15 april 2011


15 april 2011, 1:00 uur | Het Financieele Dagblad

Van onze redacteur

Amsterdam

Pieter Kalbfleisch is donderdag per direct vertrokken als bestuursvoorzitter van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Medebestuurslid Henk Don neemt zijn taken voorlopig waar.

Het als 'betaald verlof' aangeduide vertrek van Kalbfleisch, die volgens planning over twee maanden met pensioen zou gaan, komt nadat de rijksrecherche een strafrechtelijk onderzoek tegen hem is gestart.

Het Openbaar Ministerie liet donderdag weten dat Kalbfleisch wordt verdacht van meineed. Onder leiding van de Officier van Justitie doet de rijksrecherche onderzoek naar verklaringen die Kalbfleisch heeft afgelegd in een van de procedures die bekend zijn geworden als de 'Chipsholaffaire.'

De kwestie begon in de jaren negentig met een conflict over gronden rond Schiphol. Aandeelhouders van Chipshol vochten onderling voor de Haagse rechtbank een geschil uit over de zeggenschap in het grondbedrijf. Door een vonnis van rechter Hans Westenberg werd de zeggenschap toegewezen aan Harry van Andel. Gewezen aandeelhouder Jan Poot beweert al ruim vijftien jaar dat de rechtszaak doorgestoken kaart was, en dat Westenberg door zijn collega Kalbfleisch geïnstrueerd was in het voordeel van Van Andel te oordelen. Van Andel en Kalbfleisch waren studievrienden.

Poot vond steun voor de beschuldigingen in een anonieme brief, waarin werd beweerd dat Kalbfleisch inderdaad had getracht de zaak te beïnvloeden.

De NMa-topman heeft de beschuldigingen altijd afgedaan als 'kletskoek', ook toen hij een paar maanden geleden onder ede werd gehoord in de rechtszaak die de familie Poot is begonnen tegen de Staat als werkgever van de rechters.

Vorige week werd de anonieme getuige onder ede gehoord. Het bleek te gaan om een griffier waar Kalbfleisch in zijn jaren als rechter een liefdesrelatie mee onderhield. Zij verklaarde nogmaals dat Kalbfleisch via Westenberg heeft geprobeerd de zaak te sturen.

Volgens de Nederlandse Mededingingsautoriteit is de topman per direct met verlof gegaan om zijn 'belangen in de meineedzaak optimaal te kunnen behartigen'.

Volgens een woordvoeder van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie was de procedure voor de opvolging van Kalbfleisch al begonnen en blijft het de bedoeling voor 1 juli een opvolger te benoemen.

Pagina 2: Pootje gehaakt, vlak voor de eindstreep

Copyright (c) 2011 Het Financieele Dagblad


Connecties

 • Pieter Kalbfleisch

  Pieter Kalbfleisch

  Kalbfleisch is een als gevolg van de Chipsholaffaire in opspraak geraakte voormalige rechter.

  Lees verder »

 • Rechter Hans Westenberg

  Dossier Westenberg

  Behandelde de Chipshol zaak in opdracht van Pieter Kalbfeisch. Hij wordt verdacht van meineed

  Bezoek site »

 • Wijlen Harry van Andel

  Harry van Andel

  Voormalig zakenpartner van Chipshol, verkocht na ruzie en uitspraak Westenberg grond aan Schiphol

  Lees verder »

 • Jan Jonathan van Andel

  Jan Jonathan van Andel

  Broer en zaken partner van broer Harry. Studie vriend en dispuutsgenoot van Pieter Kalbfleisch

  Lees verder »