NMa-topman in de problemen door verklaring griffier

FD.NL 7 april 2011


7 april 2011, 1:00 uur | Het Financieele Dagblad
Door: Groot, A. de
Anne de Groot

Utrecht

NMa-topman Pieter Kalbfleisch heeft als rechter bij de rechtbank Den Haag geprobeerd een zaak te beïnvloeden, ten gunste van een vriend van hem. Een andere rechter, Hans Westenberg, was daarbij ook betrokken.

Dat heeft een griffier, tevens oud-geliefde van Kalbfleisch, woensdag verklaard tijdens een getuigenverhoor voor de rechtbank Utrecht, in het kader van een rechtszaak die gebiedsontwikkelaar Chipshol tegen de Staat voert.

De familie Poot - eigenaar van Chipsol - probeert al jaren te bewijzen dat ze in de jaren negentig is benadeeld door corrupte rechters. In 1994 raakte Poot senior verwikkeld in een zaak tegen zijn zakenpartner Van Andel. Rechter Westenberg wees vonnis en gaf Van Andel volledige zeggenschap over Chipshol. Poot claimt daardoor miljoenenschade.

De verklaring van de oud-geliefde van Kalbfleisch is al langer bekend. Zij stuurde vier jaar geleden anoniem een brief aan een journalist. In de brief meldde zij dat Kalbfleisch en Van Andel destijds dik bevriend waren en dat de huidige NMa-baas 'vriendje' Westenberg gevraagd had de zaak te behandelen, zodat er voor Van Andel een gunstig oordeel zou komen.

Kalbfleisch en Westenberg deden de anonieme verklaring destijds af als respectievelijk 'kletskoek' en 'lariekoek'. Kalbfleisch ontkende eerder onder ede hecht bevriend te zijn met Van Andel, en weersprak ook dat hij Westenberg naar voren had geschoven.

Woensdag bleek de anonieme tipgeefster een 64-jarige vrouw te zijn die al 33 jaar als griffier werkt bij de Haagse rechtbank. Zij had in 1987 en 1988 een liefdesrelatie met Kalbfleisch. De vrouw bleef bij haar eerdere anonieme verklaring. 'Kalbfleisch was bevriend met de Van Andels. Wij hebben zelfs een weekje samen doorgebracht in hun vakantiehuisje.'

Kalbfleisch zou in 1994 verhit haar kamer zijn binnengekomen om te vertellen dat zijn vriend Van Andel 'enorme ruzie over de grond rond Schiphol' had. Van Andel had Kalbfleisch gevraagd 'een oplossing te zoeken', aldus de vrouw.

De huidige topman van de NMa zou vervolgens de met hem bevriende Westenberg hebben gevraagd, omdat hij de gevoelige zaak zelf niet kon doen. De vrouw gelooft niet dat Westenberg de Chipshol-zaak integer heeft behandeld.

Westenberg is met vervroegd pensioen gestuurd. Inmiddels loopt er tegen hem een strafrechtelijk onderzoek.

KlokkenluiderTegen wil en dankDe griffier die de misstanden bij de Haagse rechtbank onthult, wil anoniem blijven. Hoewel zij een relatie had met Kalbfleisch, is zij bang. 'Ik woon in dezelfde stad. Ik ben bang dat mij iets zal overkomen. Ook voormalig rechtbankpresident Hans Hofhuis waarschuwde haar, zegt ze: 'Hij zei: als je onder een tram loopt, weet ik uit welke hoek het komt.'

Klokkenluider

Tegen wil en dank

De griffier die de misstanden bij de Haagse rechtbank onthult, wil anoniem blijven. Hoewel zij een relatie had met Kalbfleisch, is zij bang. 'Ik woon in dezelfde stad. Ik ben bang dat mij iets zal overkomen. Ook voormalig rechtbankpresident Hans Hofhuis waarschuwde haar, zegt ze: 'Hij zei: als je onder een tram loopt, weet ik uit welke hoek het komt.'

Copyright (c) 2011 Het Financieele DagbladConnecties

 • Pieter Kalbfleisch

  Pieter Kalbfleisch

  Kalbfleisch is een als gevolg van de Chipsholaffaire in opspraak geraakte voormalige rechter.

  Lees verder »

 • Rechter Hans Westenberg

  Dossier Westenberg

  Behandelde de Chipshol zaak in opdracht van Pieter Kalbfeisch. Hij wordt verdacht van meineed

  Bezoek site »

 • Wijlen Harry van Andel

  Harry van Andel

  Voormalig zakenpartner van Chipshol, verkocht na ruzie en uitspraak Westenberg grond aan Schiphol

  Lees verder »

 • Jan Jonathan van Andel

  Jan Jonathan van Andel

  Broer en zaken partner van broer Harry. Studie vriend en dispuutsgenoot van Pieter Kalbfleisch

  Lees verder »