Oud-geliefde brengt NMa-topman Pieter Kalbfleisch in verlegenheid

FD.NL 6 april 2011


6 april 2011, 13:00 uur | FD.nl
Door: Anne de Groot

Volgens een getuige heeft Kalbfleisch in de jaren negentig de uitkomst in de Chipshol-zaak getracht te beïnvloeden.

De anonieme tipgever die belastende informatie had over NMa-topman Pieter Kalbfleisch en voormalig rechter Westenberg is woensdag in Utrecht gehoord. Het blijkt om een griffier en senior juridisch medewerker van de rechtbank Den Haag te gaan. Zij maakte zich bekend tijdens het getuigenverhoor bij de rechtbank Utrecht waar gebiedsontwikkelaar Chipshol om had verzocht.

Relatie

De getuige had in 1987 en 1988 een relatie met Kalbfleisch. Zij tipte drie jaar geleden een journalist via een anonieme brief over de rol die Kalbfleisch in de jaren negentig als rechter in Den Haag speelde in de Chipshol-zaak. Kalbfleisch, die nu de topman is van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), speelde volgens haar een belangrijke rol door de omstreden rechter Hans Westenberg te vragen de rechtszaak te behandelen in een conflict tussen Chipshol en Poots voormalige zakenpartner Harry van Andel.

Kalbfleisch was niet alleen goede vrienden met de Chipshol-rivalen, gebroeders Harry en Jan Jonathan van Andel, maar deed vanuit zijn nevenfuncties ook zaken met de Van Andels. Toen er problemen ontstonden in de Chipshol-zaak belde een van de broers met Kalbfleisch en vroeg hem om met een oplossing te komen. Kalbfleisch besefte dat hij niet zelf in de zaak kon optreden en vroeg daarom zijn goede vriend Westenberg om de zaak te doen. Ook gaf hij Westenberg alle informatie die hij had over de zaak.

Advies

Kalbfleisch zou de gebroeders Van Andel ook juridisch advies hebben gegeven. Of daarvoor betaald is, wist de getuige niet.

De getuige heeft kennis van de zaak omdat zij en Kalbfleisch na de relatie een vertrouwensband behielden en Kalbfleisch haar over de zaak vertelde. Uiteindelijk zorgde een sterk gevoel van onrechtvaardigheid over de gang van zaken ervoor dat ze drie jaar geleden de anonieme brief stuurde.

'Kletskoek'

Onder ede deed Kalbfleisch het verhaal eerder tegenover de rechter af als 'kletskoek'. Ook ontkende de NMa-topman bevriend te zijn met Westenberg en Poots rivaal en voormalige zakenpartner Harry van Andel. Wel gaf Kalbfleisch toe via een bijbaan als commissaris bij Vomar betrokken te zijn geweest bij het verwerven van belangen in Chipshol. De NMa-topman zei ook dat hij ten huize van de familie van de veroordeelde vlees- en vastgoedondernemer Eddy de Kroes in Wassenaar een bespreking had met Harry van Andel. Ook Westenberg noemde het verhaal van de tipgever onder ede onzin. 

De onthullingen van de getuige werpen nieuw licht op de slepende rechtszaken die familie Poot, eigenaar van Chipshol, al jaren uitvecht tegen de Nederlandse Staat. Chipshol bezit belangrijke stukken grond in het Schipholgebied. Volgens familie Poot heeft de luchthaven via vriendjespolitiek bij onder meer de rechterlijke macht geprobeerd de ontwikkelingsplannen van Chipshol tegen te houden. De kans is groot dat familie Poot de Staat zal aanklagen wegens geleden schade.

Copyright (c) 2011 Het Financieele Dagblad


Connecties

 • Pieter Kalbfleisch

  Pieter Kalbfleisch

  Kalbfleisch is een als gevolg van de Chipsholaffaire in opspraak geraakte voormalige rechter.

  Lees verder »

 • Rechter Hans Westenberg

  Dossier Westenberg

  Behandelde de Chipshol zaak in opdracht van Pieter Kalbfeisch. Hij wordt verdacht van meineed

  Bezoek site »

 • Wijlen Harry van Andel

  Harry van Andel

  Voormalig zakenpartner van Chipshol, verkocht na ruzie en uitspraak Westenberg grond aan Schiphol

  Lees verder »

 • Jan Jonathan van Andel

  Jan Jonathan van Andel

  Broer en zaken partner van broer Harry. Studie vriend en dispuutsgenoot van Pieter Kalbfleisch

  Lees verder »