Kalbfleisch met verlof vanwege Chipshol

De Telegraaf 14 april 2011


Van onze redactie
AMSTERDAM -  NMa-topman Pieter Kalbfleisch is per direct voor onbepaalde tijd met verlof. De bestuursvoorzitter neemt daarmee de tijd en ruimte om zich te verweren in beschuldigingen rond de zogenoemde Chipsholzaak. Dat maakte de mededingingsautoriteit donderdag bekend.

Pieter Kalbfleisch, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). ANP

Pieter Kalbfleisch, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). ANP

Volgens de NMa is het besluit genomen omdat de Rijksrecherche een onderzoek is begonnen naar verklaringen die Kalbfleisch eerder aflegde in de al jaren slepende affaire rond bouwgrond op Schiphol. Daarbij zijn beschuldigingen geuit dat de NMa-voorzitter bij een rechtszaak meineed zou hebben gepleegd. Ook zou er sprake zijn van belangenverstrengeling.

Voormalig directeur van het Centraal Planbureau Henk Don, nu bestuurslid bij de NMa, neemt de taken van Kalbfleisch waar. De termijn van Kalbfleisch bij de NMa loopt op 30 juni af.

De NMa laat weten dat de organisatie op geen enkele manier betrokken is bij de Chipsholzaak. ,,Kalbfleisch heeft een eigen juridisch adviseur en woordvoerder om hem in deze zaak bij te staan.''

Verder laat de NMa weten de keuze van Kalbfleisch te respecteren, zodat hij de handen vrij heeft om zaken uit het verleden naar behoren af te handelen. ,,En de NMa hier niet onnodig mee te belasten.''

Minister Verhagen (ELI), toonde donderdagmorgen begrip voor het besluit van de NMa-topman. "De onafhankelijkheid van de NMa moet boven elke twijfel verheven blijven. Daarom heeft de heer Kalbfleisch in overleg met EL&I besloten gedurende het onderzoek van de Rijksrecherche verlof op te nemen. Ik heb begrip voor deze beslissing. Hierdoor kan de NMa haar onafhankelijke taak zonder belemmering blijven uitvoeren. Dat staat voor mij voorop."

Connecties

 • Pieter Kalbfleisch

  Pieter Kalbfleisch

  Kalbfleisch is een als gevolg van de Chipsholaffaire in opspraak geraakte voormalige rechter.

  Lees verder »

 • Rechter Hans Westenberg

  Dossier Westenberg

  Behandelde de Chipshol zaak in opdracht van Pieter Kalbfeisch. Hij wordt verdacht van meineed

  Bezoek site »

 • Wijlen Harry van Andel

  Harry van Andel

  Voormalig zakenpartner van Chipshol, verkocht na ruzie en uitspraak Westenberg grond aan Schiphol

  Lees verder »

 • Jan Jonathan van Andel

  Jan Jonathan van Andel

  Broer en zaken partner van broer Harry. Studie vriend en dispuutsgenoot van Pieter Kalbfleisch

  Lees verder »