Vroegere liefde nekt Kalbfleisch

De Telegraaf 15 april 2011


vr 15 apr 2011, 08:03 | 141 reacties

Van onze verslaggevers
AMSTERDAM - 

Pieter Kalbfleisch en zijn charmante partner Marleen Zuyderhoudt kom je overal tegen in het Haagse societycircuit, en ook ver daarbuiten.


NMa-topman Pieter Kalbfleisch. ANP NMa-topman Pieter Kalbfleisch. ANP

Bij het jaarlijkse Koninginnebal in het Scheveningse Kurhaus, op 29 april waar er om middernacht door het stel wordt getoast op de gezondheid van de Koningin, bij de traditionele Haringpartij op het terrein van universiteit Nijenrode met talloze toppers uit het bedrijfsleven en de politiek, en ook op het paleis Noordeinde als prof. mr. Pieter van Vollenhoven, voorzitter van het Fonds Slachtofferhulp, gastheer is van het jaarlijkse gala en in Marleen Zuyderhoudt een actief bestuurslid treft.

Kalbfleisch opereert dan aan de zijde van zijn Marleen, die talloze functies heeft bij liefdadigheidsfondsen en instellingen, zoals het Juliana Kinderziekenhuis. Samen zijn ze zeer betrokken bij alles wat in de maatschappij gebeurt, zeggen ingewijden, die het stel vrolijk, charmant, en voorkomend vinden. „Waarschijnlijk bezitten Kalbfleisch en zijn vrouw het grootste netwerk van Nederland. Pieter in politieke en rechterlijke kringen. En Marleen in de culturele wereld en de high society, waarschijnlijk tot aan paleis Noordeinde toe”, zegt een van hen.

Een oude liefdesaffaire speelt Kalbfleisch nu parten, nog geen drie maanden voor zijn vertrek als voorzitter van de mededingingsautoriteit. Een baan voor iemand die volstrekt onomstreden moet zijn. Kalbfleisch ontkent met klem iets verkeerds te hebben gedaan. Zijn vroegere minnares denkt daar echter anders over. Zij getuigde onder ede dat Kalbfleisch als vicepresident van de Haagse rechtbank de rechtsgang in de Chipholszaak heeft beïnvloed ten behoeve van zijn hartsvrienden, de gebroeders Van Andel.

De Chipholszaak draait al bijna 25 jaar om een grondtransactie bij de luchthaven Schiphol. Het gaat daarbij om miljoenen euro’s.

Volgens de 64-jarige griffier waren de broers Van Andel bij Kalbfleisch geweest om de zaak op te lossen. Kalbfleisch zou daarna zijn maatje Westenberg hebben gevraagd om de rechtszaak te behandelen, omdat híj dat vanwege zijn vriendschap met Van Andel niet kon doen. De NMa-topman kent Harry van Andel uit zijn studietijd aan de VU in Amsterdam, toen ze allebei in het corps zaten. Hans Westerberg had hij ontmoet bij de rechtbank in Haarlem, vertelde de griffier. Daarna waren ze als dikke vrienden naar Den Haag vertrokken, waar ze vicepresident bij de Haagse rechtbank werden.

Westerberg kreeg de Chipholszaak en vonniste voordelig voor Kalbfleisch’ vriend Van Andel. De benadeelde partij, projectontwikkelaar Jan Poot, raakte de zeggenschap kwijt over peperdure bouwgrond op Schiphol. Volgens Poot verkocht Van Andel de grond snel daarna. „Op raadselachtige wijze kwam een deel daarvan voor een prikkie bij de luchthaven Schiphol terecht”, zegt een woordvoerder van Poot. „Toen het vonnis van rechter Westenberg in hoger beroep werd teruggedraaid, was al 300 van de 600 hectare verkocht”, zegt de woordvoerder. Door zijn bemoeienis met de zaak werd Hans Westenberg vervroegd met pensioen gestuurd, nu mogelijk gevolgd door zijn grote vriend Kalbfleisch. De NMa-topman maakte de enorme vergissing de getuigenis van zijn vroegere geliefde niet serieus te nemen. De vrouw had haar verhaal al in 2007 in een anonieme brief aan de media verteld. Maar daar werd niets meegedaan. Sterker. Kalbfleisch en Werstenberg maakten gehakt van de brief in hun getuigenis bij de rechtbank. Kalbfleish noemde het schrijven ’Kletskoek’. En Westenberg sprak van ’Onzin’. „Deze brief is afkomstig van een enigszins rancuneus figuur, dat lijkt me wel duidelijk.”

De vrouwelijke griffier reageerde woedend, toen ze hoorde van de getuigenissen van beide rechters en stapte naar een oudpresident van de rechtbank om haar verhaal te doen. Deze speelde de informatie door naar de huidige president Frits Bakker, waarna het balletje ging rollen en de vrouw, die al 33 jaar bij de rechtbank werkt, vorige week Kalbfleisch van corruptie beschuldigde. Kalbfleisch reageert in een persbericht dat ”hij niet in de functie was om zaken aan rechters toe te delen en dat hij dat ook niet heeft gedaan.” Ook zei hij „nooit collega-rechters, onder wie Westenberg, te hebben beïnvloed.”Connecties

 • Pieter Kalbfleisch

  Pieter Kalbfleisch

  Kalbfleisch is een als gevolg van de Chipsholaffaire in opspraak geraakte voormalige rechter.

  Lees verder »

 • Rechter Hans Westenberg

  Dossier Westenberg

  Behandelde de Chipshol zaak in opdracht van Pieter Kalbfeisch. Hij wordt verdacht van meineed

  Bezoek site »

 • Wijlen Harry van Andel

  Harry van Andel

  Voormalig zakenpartner van Chipshol, verkocht na ruzie en uitspraak Westenberg grond aan Schiphol

  Lees verder »

 • Jan Jonathan van Andel

  Jan Jonathan van Andel

  Broer en zaken partner van broer Harry. Studie vriend en dispuutsgenoot van Pieter Kalbfleisch

  Lees verder »