Chipshol gaat aangifte doen tegen NMa-topman

FD.NL 21 april 2011


21 april 2011, 19:30 uur | FD.nl

Projectontwikkelaar Chipshol is van plan aangifte te doen tegen NMa-topman Pieter Kalbfleisch wegens meineed, belangenverstrengeling en ambtelijke corruptie.

Dat meldt persbureau ANP donderdag. Chipshol heeft een brief geschreven aan de president van de rechtbank in Den Haag en vraagt alle vonissen op die door oud-rechters Kalbfleisch en Hans Westenberg zijn gewezen, ter voorbereiding op de aangifte. 

Vorige week werd bekend dat het Openbaar Ministerie Kalbfleisch verdenkt van meineed. De rijksrecherche is een onderzoek gestart naar de verklaringen die NMa-topman heeft afgelegd in de Chipshol-zaak. Hij zou opzettelijk een onjuiste verklaring hebben afgelegd terwijl hij onder ede werd gehoord door de rechter. Kalbfleisch is vorige week met 'betaald verlof' gestuurd door de NMa. Hij zou over twee maanden met pensioen gaan.

Chipshol

De Chipshol-zaak draait om de verkoop van bouwgrond bij Schiphol. Volgens een getuige heeft Kalbfleisch in de jaren negentig de uitkomst in de Chipshol-zaak getracht te beïnvloeden. Hij was toen rechter in Den Haag.

De Chipshol-zaak speelt al vanaf 1993. Hoofdrolspelers zijn vader en zoon Jan en Peter Poot, eigenaren van gebiedsontwikkelingsbedrijf Chipshol, dat kostbare bouwgrond rond Schiphol bezat. In 1994 verloor vader Jan Poot een rechtszaak tegen minderheidsaandeelhouder Harry van Andel. Na het voor hen nadelige vonnis moest de familie Poot een aanzienlijk deel van de zeggenschap in Chipshol afstaan aan aandeelhouder Van Andel.

Westenberg

De rechter die de Chipshol-procedure van het eerste uur behandelde, was toenmalig vicepresident van de Haagse rechtbank Hans Westenberg. Het vonnis van Westenberg werd een paar jaar later in hoger beroep onderuitgehaald, maar Van Andel had toen al een deel van de grond van Chipshol verkocht. 

Westenberg is in 2009 met verplicht vroegpensioen gestuurd.

Lees meer over de Chipshol-zaak:

Copyright (c) 2011 Het Financieele Dagblad


Connecties

 • Pieter Kalbfleisch

  Pieter Kalbfleisch

  Kalbfleisch is een als gevolg van de Chipsholaffaire in opspraak geraakte voormalige rechter.

  Lees verder »

 • Rechter Hans Westenberg

  Dossier Westenberg

  Behandelde de Chipshol zaak in opdracht van Pieter Kalbfeisch. Hij wordt verdacht van meineed

  Bezoek site »

 • Wijlen Harry van Andel

  Harry van Andel

  Voormalig zakenpartner van Chipshol, verkocht na ruzie en uitspraak Westenberg grond aan Schiphol

  Lees verder »

 • Jan Jonathan van Andel

  Jan Jonathan van Andel

  Broer en zaken partner van broer Harry. Studie vriend en dispuutsgenoot van Pieter Kalbfleisch

  Lees verder »