NMa-baas gaat 'superwaakhond' leiden

FD.NL 5 mei 2011


5 mei 2011, 1:00 uur | Het Financieele Dagblad

Nelleke Trappenburg

Amsterdam

De opvolger van Pieter Kalbfleisch wordt niet alleen voorzitter van de Nederlandse Mededingingsautotiteit (NMa), maar zal ook leiding gaan geven aan de nieuwe 'superwaakhond' - de fusieorganisatie waarvan ook de Opta en de Consumentenautoriteit deel gaan uitmaken. Dat blijkt uit de profielschets voor de nieuwe NMa-voorzitter, die gisteren is gepubliceerd.

Nu duidelijk is wie van de drie organisaties de nieuwe voorzitter gaat leveren, is een belangrijke hobbel in de geplande fusie tussen de NMa, Opta en Consumentenautoriteit genomen.

In maart heeft het kabinet besloten dat de drie toezichthouders per 1 januari 2013 worden samengevoegd. Momenteel werkt een stuurgroep, waarin alle drie de toezichthouders vertegenwoordigd zijn, aan een nadere invulling van de fusie. Volgens het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie zijn de Opta en Consumentenautoriteit betrokken geweest bij het opstellen van de profielschets voor de nieuwe bestuursvoorzitter.

Opta beaamt dit en stelt dat het voor de telecomwaakhond vooral belangrijk is dat de nieuwe voorzitter onafhankelijk is en dat hij het ex ante telecomtoezicht goed positioneert in de nieuwe organisatie.

Per 1 juli 2011 loopt de termijn van de huidige NMa-voorzitter Pieter Kalbfleisch af. Hij is in april al vertrokken vanwege de verdenking van meineed in de Chipsholzaak. Sindsdien neemt medebestuurslid Henk Don de zaken waar.

Copyright (c) 2011 Het Financieele Dagblad


Connecties

 • Pieter Kalbfleisch

  Pieter Kalbfleisch

  Kalbfleisch is een als gevolg van de Chipsholaffaire in opspraak geraakte voormalige rechter.

  Lees verder »

 • Rechter Hans Westenberg

  Dossier Westenberg

  Behandelde de Chipshol zaak in opdracht van Pieter Kalbfeisch. Hij wordt verdacht van meineed

  Bezoek site »

 • Wijlen Harry van Andel

  Harry van Andel

  Voormalig zakenpartner van Chipshol, verkocht na ruzie en uitspraak Westenberg grond aan Schiphol

  Lees verder »

 • Jan Jonathan van Andel

  Jan Jonathan van Andel

  Broer en zaken partner van broer Harry. Studie vriend en dispuutsgenoot van Pieter Kalbfleisch

  Lees verder »