Ontwikkelaar Chipshol beklaagt zich bij NMa over handelwijze Schiphol

NRC 13 mei 2011
Economie

Vastgoedontwikkelaar Chipshol heeft een klacht ingediend tegen Schiphol bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Volgens Chipshol maakt Schiphol zich schuldig aan machtsmisbruik door regelgeving omtrent vliegveiligheid aan te wenden om particuliere ontwikkelaars te dwarsbomen.

‘Advies onderbouwt claim van Chipshol’

Chipshol voelt zich in zijn claim gesteund door een advies van de Commissie Ruimtelijk Ontwikkeling Luchthavens in 2009 aan de toen minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA). Die commissie, geleid door oud-directeur van Staatsbosbeheer Kees Vriesman, werd ingesteld wegens een slepend conflict over de bebouwing van het Groenenbergterrein, eigendom van Chipshol.

Betere samenwerking tussen overheid en Schiphol zou zulke geschillen kunnen voorkomen, concludeerde de commissie. Het belang van vastgoedontwikkeling voor Schiphol is groot. De luchtvaart zelf zorgt nog maar voor ongeveer een kwart van de inkomsten. De commissie-Vriesman stelde onder meer er “het risico [is] dat het ‘level playing field’ met andere particuliere ontwikkelaars bedreigd wordt.” Projectontwikkelaar Chipshol vindt het onbegrijpelijk dat de NMa geen actie heeft ondernomen na verschijning van dit rapport.

NMa en Chipshol troffen elkaar al eerder

In april werd NMa-topman Pieter Kalbfleisch met verlof gestuurd in de nasleep van een meineedzaak die zijn oorsprong vindt in het geschil tussen de twee zakenpartners van Chipshol. Directe aanleiding was het onderzoek Rijksrecherche naar de verklaringen die Kalbfleisch onder ede had afgelegd over zijn rol als vice-president van de rechtbank in Den Haag in het conflict tussen twee bestuurders.

Kalbfleisch verklaarde zich van geen kwaad bewust te zijn, maar een Haagse griffier en tevens oud-minnaar van Kalbfleisch verklaarde begin april onder ede dat de topman van de NMa zich als vice-president van de rechtbank in Den Haag wel degelijk schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling. Hij zou een bevriende rechter op de zaak hebben gezet, terwijl een van de twee ruziënde zakenpartners van Chipshol ook een vriend van Kalbfleisch is.

Connecties

 • Pieter Kalbfleisch

  Pieter Kalbfleisch

  Kalbfleisch is een als gevolg van de Chipsholaffaire in opspraak geraakte voormalige rechter.

  Lees verder »

 • Rechter Hans Westenberg

  Dossier Westenberg

  Behandelde de Chipshol zaak in opdracht van Pieter Kalbfeisch. Hij wordt verdacht van meineed

  Bezoek site »

 • Wijlen Harry van Andel

  Harry van Andel

  Voormalig zakenpartner van Chipshol, verkocht na ruzie en uitspraak Westenberg grond aan Schiphol

  Lees verder »

 • Jan Jonathan van Andel

  Jan Jonathan van Andel

  Broer en zaken partner van broer Harry. Studie vriend en dispuutsgenoot van Pieter Kalbfleisch

  Lees verder »