Chipshol klaagt bij NMa over Schiphol

Quotenet.nl 13 mei 2011

artikel

artikel

09:14 vrijdag 13-05-2011 | Nieuws
door: redactie | bron: ANP

Projectontwikkelaar Chipshol heeft bij mededingingsautoriteit NMa een klacht ingediend tegen Schiphol. Dat maakt het bedrijf vrijdag bekend. Schiphol maakt zich volgens de projectontwikkelaar schuldig aan machtsmisbruik.

SCHIPHOL (AFN) - Chipshol is al lange tijd verwikkeld in allerlei procedures in de strijd om grond rond Schiphol. Het bedrijf stelt nu in zijn klacht dat Schiphol regelgeving rond onder andere de vliegveiligheid zou misbruiken om Chipshol en andere particuliere partijen uit de markt te houden.

De projectontwikkelaar stelt dat het 'Vriesman-rapport’ uit januari 2009, opgesteld in opdracht van de ministeries van Verkeer en Waterstaat en VROM, tot een soortgelijke constatering kwam. ,,Toch deed de NMa niets. Chipshol wil weten waarom de NMa niet ingreep", aldus het bedrijf vrijdag.

Vorige maand leidde de juridische strijd van het bedrijf tot het terugtreden van NMa-topman Pieter Kalbfleisch. Kalbfleisch zou onder ede hebben gelogen over zijn rol als rechter in de zaak.

Chipshol stelt door een uitspraak van oud-rechter Hans Westenberg in de jaren negentig veel grond en geld te zijn kwijtgeraakt. De projectontwikkelaar vermoedt dat sprake is geweest van vriendjespolitiek, waarin ook toenmalig rechter Kalbfleisch een handje had. De beweringen van een getuige leken dat te bevestigen, terwijl Kalbfleisch eerder ontkende. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem inmiddels van meineed.

De projectontwikkelaar noemt het in zijn klacht ,,zeer opmerkelijk" dat de NMa ondanks het onafhankelijke Vriesman-rapport geen actie heeft ondernomen en sluit niet uit dat dit te maken heeft met de rol van Kalbfleisch.

,,Het uitschakelen van Chipshol heeft er toe geleid dat Schiphol de markt domineert en bedrijven die zich in de Schiphol-zone willen vestigen een keuze ontneemt", aldus directeur Peter Poot van Chipshol. ,,In andere sectoren zoals de garnalenvisserij en zorg is de toezichthouder zeer alert en wordt er hard opgetreden. Maar het staatsbedrijf Schiphol bleef altijd buiten schot."

Gerelateerd
Tags
Poot en Chipshol (en Kalbfleisch): hoe zat het ook alweer?
chipshol
Reconstructie: het Haagse kartel van Pieter Kalbfleisch
jan en peter poot
Tipgever Chipshol had relatie met Kalbfleisch
jan poot
NMa verdenkt pandjesbazen van kartelvorming
nma
Jan en Peter Poot willen Eddy de Kroes horen
peter poot
Schiphol-ceo Nijhuis en KLM-baas Hartman zijn weer vriendjes
schiphol

 


Connecties

 • Pieter Kalbfleisch

  Pieter Kalbfleisch

  Kalbfleisch is een als gevolg van de Chipsholaffaire in opspraak geraakte voormalige rechter.

  Lees verder »

 • Rechter Hans Westenberg

  Dossier Westenberg

  Behandelde de Chipshol zaak in opdracht van Pieter Kalbfeisch. Hij wordt verdacht van meineed

  Bezoek site »

 • Wijlen Harry van Andel

  Harry van Andel

  Voormalig zakenpartner van Chipshol, verkocht na ruzie en uitspraak Westenberg grond aan Schiphol

  Lees verder »

 • Jan Jonathan van Andel

  Jan Jonathan van Andel

  Broer en zaken partner van broer Harry. Studie vriend en dispuutsgenoot van Pieter Kalbfleisch

  Lees verder »