Peter Poot Chipshol licht klacht over Schiphol bij de NMa toe

NOS 13 mei 2011

NOS radio interview 13 mei 2011

'Schiphol heeft monopolie op vastgoed rond luchthaven'
De NMa moet onderzoek doen naar Schiphol. Vooral naar de machtspositie die Schiphol heeft in de ontwikkeling van vastgoed rond de... luchthaven. Het bedrijf Chipshol heeft hierover een officiële klacht ingediend bij de NMa. Directeur Peter Poot motiveert de klacht.

Toegevoegd: vrijdag 13 mei 2011, 08:09

Projectontwikkelaar Chipshol heeft bij de NMa een klacht ingediend tegen Schiphol. De luchthaven maakt zich volgens het bedrijf schuldig aan machtsmisbruik om te verhinderen dat Chipshol verder kan gaan met de ontwikkeling van grond rond Schiphol.

Met 1,5 vierkante kilometer grond in beheer ziet Chipshol zich als grote en enige vastgoedconcurrent van Schiphol. Maar volgens Chipshol-directeur Peter Poot wordt zijn bedrijf al vijftien jaar vleugellam gemaakt door het feitelijke monopolie van de luchthaven.

Misbruik

"De afgelopen jaren hebben wij moeten ervaren dat regelgeving die bestemd is voor de luchtvaart zodanig misbruikt wordt door Schiphol dat wij onze gebieden niet kunnen ontwikkelen, terwijl Schiphol eigen gebieden wel kan ontwikkelen", motiveert de directeur de klacht bij de mededingingsautoriteit.

Bedrijven die zich rond de luchthaven willen vestigen hebben volgens Poot geen andere keuze dan zaken te doen met Schiphol.

Eerder onderzoek

Eerder is al onderzoek gedaan naar de machtspositie van Schiphol, maar daarbij is volgens Chipshol niet gekeken naar vastgoed. Er is toen alleen gekeken naar de luchthavenactiviteiten van Schiphol.

De Chipshol-zaak leidde recent tot het aftreden van NMa-topman Kalbfleisch. Die zou onder ede als rechter over de zaak hebben gelogen.Connecties

 • Pieter Kalbfleisch

  Pieter Kalbfleisch

  Kalbfleisch is een als gevolg van de Chipsholaffaire in opspraak geraakte voormalige rechter.

  Lees verder »

 • Rechter Hans Westenberg

  Dossier Westenberg

  Behandelde de Chipshol zaak in opdracht van Pieter Kalbfeisch. Hij wordt verdacht van meineed

  Bezoek site »

 • Wijlen Harry van Andel

  Harry van Andel

  Voormalig zakenpartner van Chipshol, verkocht na ruzie en uitspraak Westenberg grond aan Schiphol

  Lees verder »

 • Jan Jonathan van Andel

  Jan Jonathan van Andel

  Broer en zaken partner van broer Harry. Studie vriend en dispuutsgenoot van Pieter Kalbfleisch

  Lees verder »