Rechters klussen stiekem bij

Follow The Money 25 mei 2011


Weer is de rechtspraak in opspraak. Dit keer door rechters die hun bijbaantjes niet keurig opgeven. De optiefraude blijkt veel groter en de Amerikaanse zakenbank Lazard gaat ASR Verzekeringen naar de beurs brengen. Newswatch!Bijbaantjes rechters niet te vinden
Onderzoek van Het Financieele Dagblad wijst uit dat Nederlandse rechters het niet zo nauw nemen met het openbaar maken van hun nevenfuncties. Volgens de krant is het register nevenfuncties dat op rechtspraak.nl is te vinden onvolledig, niet transparant en niet actueel. 'Ik moet eerlijk zeggen dat mij een gevoel van teleurstelling overviel toen ik dit resultaat vernam', zegt Reinier van Zutphen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak in FD. Rechters en rechters-plaatsvervangers (veelal advocaten van grote kantoren), zijn wettelijk verplicht om hun bijbaantjes en nevenfuncties te melden bij het bestuur van het gerecht waar ze werken. Dit om mogelijke verstrengeling van belangen te voorkomen.
De bevindingen van het FD zijn de zoveelste slag in het gelaat van de Nederlandse rechtspraak die recentelijk met de mogelijke ambtelijke corruptie van voormalig rechter Pieter Kalbfleisch, een hoogtepunt bereikte.

Bron: Het Financieele Dagblad

Connecties

 • Pieter Kalbfleisch

  Pieter Kalbfleisch

  Kalbfleisch is een als gevolg van de Chipsholaffaire in opspraak geraakte voormalige rechter.

  Lees verder »

 • Rechter Hans Westenberg

  Dossier Westenberg

  Behandelde de Chipshol zaak in opdracht van Pieter Kalbfeisch. Hij wordt verdacht van meineed

  Bezoek site »

 • Wijlen Harry van Andel

  Harry van Andel

  Voormalig zakenpartner van Chipshol, verkocht na ruzie en uitspraak Westenberg grond aan Schiphol

  Lees verder »

 • Jan Jonathan van Andel

  Jan Jonathan van Andel

  Broer en zaken partner van broer Harry. Studie vriend en dispuutsgenoot van Pieter Kalbfleisch

  Lees verder »