OPTA-topman gaat supertoezichthouder leiden

De Telegraaf 24 juni 2011

DEN HAAG (AFN) - Chris Fonteijn, de huidige topman van telecomtoezichthouder OPTA, wordt de nieuwe voorzitter van mededingingsautoriteit NMa. Dat heeft de Opta vrijdag laten weten.

Hij wordt daarmee ook de nieuwe topman van de supertoezichthouder die moet ontstaan na de fusie van de NMa, de OPTA en de Consumentenautoriteit, gaf minister Maxime Verhagen (EL&I) eerder aan. Die nieuwe organisatie moet uiterlijk 1 januari 2013 een feit zijn.

Fonteijn neemt bij de NMa de plaats in van Pieter Kalbfleisch, die medio april met verlof ging in verband met de Chipshol-zaak. Zijn termijn loopt 30 juni af. Kalbfleisch gaf ruim acht jaar leiding aan de NMa. Sinds april was Henk Don waarnemend voorzitter.

Gefuseerde toezichthouder

De nieuwe topman van de NMa en straks van de gefuseerde toezichthouder, Fonteijn, staat sinds 2005 aan het hoofd van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA). Dit jaar is Fonteijn ook voorzitter van de Europese overkoepelende telecomregulator Berec, die zich onder andere bezighoudt met gesprekstarieven, roaming en nummerportabiliteit. Voor hij voorzitter van de OPTA werd, werkte Fonteijn als advocaat bij NautaDutilh.

Het samenvoegen van de verschillende toezichthouders past in streven naar een kleinere en slagvaardigere overheid. De fusie levert volgens berekeningen een besparing van 9 procent op, maar dat moet volgens Verhagen meer worden. Dat kan door bijvoorbeeld minder bestuurders aan te stellen en optimaal gebruik te maken van elkaars kennis en kunde.

Connecties

 • Pieter Kalbfleisch

  Pieter Kalbfleisch

  Kalbfleisch is een als gevolg van de Chipsholaffaire in opspraak geraakte voormalige rechter. Om die reden is hij per

  Lees verder »

 • Rechter Hans Westenberg

  Rechter Hans Westenberg

  Behandelde de Chipshol zaak in opdracht van Pieter Kalbfeisch. Hij wordt verdacht van meineed

  Lees verder »

 • Wijlen Harry van Andel

  Harry van Andel

  Voormalig zakenpartner van Chipshol, verkocht na ruzie en uitspraak Westenberg grond aan Schiphol

  Lees verder »

 • Jan Jonathan van Andel

  Jan Jonathan van Andel

  Broer en zaken partner van broer Harry. Studie vriend en dispuutsgenoot van Pieter Kalbfleisch

  Lees verder »