Haarlemse rechters gehoord in Chipsholzaak

Haarlemse rechters gehoord in Chipsholzaak
Luchtfoto van het bedrijventerrein van Chipshol Chipshol

Toegevoegd: dinsdag 28 jun 2011, 12:49

NOS.nl, 28 juni 2011 Origineel

Opnieuw moeten vier rechters voor de rechtbank verschijnen om onder ede gehoord te worden in de zogeheten Chipsholzaak. Projectontwikkelaar Chipshol wil de vier horen over wat er mogelijk achter de schermen is gebeurd toen in 2007 plotseling een drie-koppige rechtbank werd vervangen in één van de vele procedures waarin de projectontwikkelaar verzeild was geraakt.

Deze Haarlemse rechtbank had eerder gunstige vonnissen geveld voor Chipshol. Op het moment dat de rechtbank alleen nog de hoogte van een schadevergoeding voor Chipshol moest bepalen, werden de drie rechters ineens vervangen. De drie nieuwe rechters bepaalden het schadebedrag op 16 miljoen euro, terwijl Chipshol meende recht te hebben op een bedrag van bijna 100 miljoen euro.

De toenmalige president van de Haarlemse rechtbank heeft eerder verklaard dat de rechterswisseling te maken had met "de gebruikelijke roulatie onder rechters". Chipsholdirecteur Peter Poot denkt dat dat niet de ware reden is. "Wij hebben altijd sterk de indruk gehad dat de rechters zijn vervangen omdat ze kritiek hadden op het handelen van de overheid."

Juridische procedures

Projectontwikkelaar Chipshol is al sinds de jaren negentig in juridische procedures verwikkeld met de staat over bouwgronden rond de luchthaven. Eerder toonde het bedrijf al aan dat twee oud-rechters van de rechtbank Den Haag niet helemaal onafhankelijk hadden geopereerd. Als gevolg daarvan moesten zij terugtreden. Het gaat hierbij om oud-rechter Hans Westenberg en voormalig topman van de NMa Pieter Kalbfleisch.

Connecties

 • Pieter Kalbfleisch

  Pieter Kalbfleisch

  Kalbfleisch is een als gevolg van de Chipsholaffaire in opspraak geraakte voormalige rechter.

  Lees verder »

 • Rechter Hans Westenberg

  Dossier Westenberg

  Behandelde de Chipshol zaak in opdracht van Pieter Kalbfeisch. Hij wordt verdacht van meineed

  Bezoek site »

 • Wijlen Harry van Andel

  Harry van Andel

  Voormalig zakenpartner van Chipshol, verkocht na ruzie en uitspraak Westenberg grond aan Schiphol

  Lees verder »

 • Jan Jonathan van Andel

  Jan Jonathan van Andel

  Broer en zaken partner van broer Harry. Studie vriend en dispuutsgenoot van Pieter Kalbfleisch

  Lees verder »