Nog zeven getuigenverhoren over rechterswissel Chipshol

FD.nl 4 augustus 2011

Nelleke Trappenburg
donderdag 04 augustus 2011, 16:52

Rechtbank

Gebiedsontwikkelaar Chipshol mag zeven nieuwe getuigen horen over de rechterswissel in Haarlem. Dat heeft het Gerechtshof Amsterdam deze week besloten. Een van de zeven getuigen is Joris Demmink, de hoogste ambtenaar van het ministerie van Justitie.

In de procedure tussen Chipshol en luchthaven Schiphol over het Groenenbergterrein werden in 2006 op een cruciaal moment drie rechters gewisseld. De zittende rechters hadden Schiphol al veroordeeld wegens het onterecht aanvragen van een bouwverbod voor Chipshol.

Vlak voor de vaststelling van de schadevergoeding die Schiphol moest betalen aan Chipshol, werden de drie rechters gewisseld. De schadevergoeding viel daarop lager uit dan Chipshol had verwacht.

Poot

Volgens de rechtbank ging het om een normale roulatie. De eigenaren van Chipshol, vader Jan en zoon Peter Poot, geloven dit echter niet en willen het naadje van de kous weten.

‘We begrijpen wel dat rechters rouleren, maar het ging hier om drie rechters tegelijk, die bovenal al jaren op de zaak zaten’, zegt Peter Poot.

Eerder dit jaar heeft Chipshol al vier getuigen gehoord over deze wissel. Het ging toen onder meer om rechter Nol Monster die de zaak aanvankelijk deed en rechter Douwe Ruitinga die hem opvolgde. Volgens Poot legden de raadsheren tegenstrijdige verklaringen af en hebben vader en zoon Poot daarom besloten nog zeven getuigen onder ede te horen over de wissel.

Verdachte promotie

Secretaris-generaal Demmink van het ministerie van Justitie wordt opgeroepen als getuige, omdat de familie Poot het verdacht vindt dat de toenmalige voorzitter van de rechtbank Haarlem kort na de rechterswissel door Demmink gepromoveerd is tot voorzitter van de rechtbank Den Haag.

Verder worden er rechters en griffiers van de rechtbank Haarlem opgeroepen. Tevens moet boer Groenenberg getuigen, van wie Chipshol het omstreden stuk grond had gekocht. Tijdens de eerste verhoren bleek namelijk dat de familie van rechter Ruitinga ooit grond had verkocht aan Groenenberg. Het ging weliswaar om een ander stuk grond, maar toch wil Poot weten wat de relatie precies was en of Ruitinga wel vrij was van belangen.

De verhoren zullen eind september plaatsvinden.


Connecties

 • Pieter Kalbfleisch

  Pieter Kalbfleisch

  Kalbfleisch is een als gevolg van de Chipsholaffaire in opspraak geraakte voormalige rechter.

  Lees verder »

 • Rechter Hans Westenberg

  Dossier Westenberg

  Behandelde de Chipshol zaak in opdracht van Pieter Kalbfeisch. Hij wordt verdacht van meineed

  Bezoek site »

 • Wijlen Harry van Andel

  Harry van Andel

  Voormalig zakenpartner van Chipshol, verkocht na ruzie en uitspraak Westenberg grond aan Schiphol

  Lees verder »

 • Jan Jonathan van Andel

  Jan Jonathan van Andel

  Broer en zaken partner van broer Harry. Studie vriend en dispuutsgenoot van Pieter Kalbfleisch

  Lees verder »