OM in beroep in zaak-Kalbfleisch

NOS 5 december 2012

OM in beroep in zaak-Kalbfleisch

Het Openbaar Ministerie gaat in beroep tegen de vrijspraak van meineed van de oud-rechters Pieter Kalbfleisch en Hans Westenberg. De twee werden in de zogeheten Chipsholzaak door de rechtbank in Utrecht wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken van meineed. Het OM wil dat opnieuw wordt gekeken naar de verklaringen die de oud-rechters onder ede hebben afgelegd over hun onderlinge contacten. Volgens het OM hebben Kalbfleisch en Westenberg gelogen.

Verder is een gesprek van Westenberg met een advocaat ook voldoende bewijsmateriaal om over te gaan tot een straf, zegt het OM. Uit het gesprek zou blijken dat Westenberg bevriend was met zijn collega Kalbfleisch.

Westenberg zou Kalbfleisch hebben geholpen bij een zaak over het bedrijventerrein Chipshol bij Schiphol. Twee ondernemers, Peter Poot en Harry van Andel, wilden op het terrein bouwen, maar toen de waarde van de grond steeg, wilde Van Andel de grond met winst doorverkopen. Poot wilde wel doorgaan met het project.

Onbegrijpelijk 

Ze stapten daarop naar de rechtbank. Rechter Westenberg gaf Van Andel, een vriend van Kalbfleisch, gelijk in de zaak. Westenberg zou door Kalbfleisch zijn aangewezen om de zaak te behandelen.

Kalbfleisch noemt de beslissing van het OM om in beroep te gaan volstrekt onbegrijpelijk en bijzonder schadelijk. "De rechtbank heeft mij terecht van alle feiten vrijgesproken", schrijft de oud-rechter in een reactie.

Het hoger beroep komt voor bij het gerechtshof in Arnhem. Het is nog niet bekend wanneer.

Connecties

 • Pieter Kalbfleisch

  Pieter Kalbfleisch

  Kalbfleisch is een als gevolg van de Chipsholaffaire in opspraak geraakte voormalige rechter. Om die reden is hij per

  Lees verder »

 • Rechter Hans Westenberg

  Rechter Hans Westenberg

  Behandelde de Chipshol zaak in opdracht van Pieter Kalbfeisch. Hij wordt verdacht van meineed

  Lees verder »

 • Wijlen Harry van Andel

  Harry van Andel

  Voormalig zakenpartner van Chipshol, verkocht na ruzie en uitspraak Westenberg grond aan Schiphol

  Lees verder »

 • Jan Jonathan van Andel

  Jan Jonathan van Andel

  Broer en zaken partner van broer Harry. Studie vriend en dispuutsgenoot van Pieter Kalbfleisch

  Lees verder »